Valg af vinduer – udseende

At vælge nye vinduer til sit hus handler ikke bare om energiforbrug og materialer men i høj grad om, hvordan huset kommer til at se ud.

husstart
Gamle vinduer med 1 lag glas i trækruderne.

Mange huse på landet har vinduer, som ikke længere er de oprindelige – huset er måske 100 år, så det er ikke muligt – men de er gamle, slidte, lever slet ikke op til nutidens energikrav, og måske de heller ikke er de kønneste.

Nye vinduer kommer med energital, og materialevalget bliver i første omgang, om det skal være 2 eller 3 lag glas, plastvinduer, trævinduer eller træ/aluminiumsvinduer.

De mest energirigtige er vinduer med træ og aluminium med et isoleringslag imellem og tre lag glas. De kommer med positive energital, og de kan faktisk være varmere end væggen, hvor ramme og væg har samme temperatur, men glasset er ca. 1 grad varmere indvendigt. De kræver ikke udvendig vedligeholdelse, så de er velegnede, hvis man ikke ønsker at male vinduer. Til gengæld har de den farve, de har – man kan ikke lige fortryde og hellere ville have hvide alligevel. Dette gælder også for plastvinduer – de kan heller ikke skifte farve men er ligesom træ/alu-vinduerne vedligeholdelsesfrie – også indvendigt.

Det er kun trævinduer, man kan skifte farve på, og de kan fås i både fyrretræ og hårdt træ som f.eks. mahogni. Det sidste er velegnet, hvis vinduerne sidder et udsat sted. De er dyrere men holder også længere.

vinduestest
Nogle valg er lette at vælge fra.

Vælg model

At vælge de helt rigtige vinduer i den rigtige farve er faktisk svært, men man har en god chance for at vælge rigtigt, hvis man f.eks. går på Nettet og forsøger sig i et ’on-line prøverum’. Her kan man uploade et foto af sit hus og så ellers lege løs med sprosser og farver, til man finder præcis det udseende, som klæder huset.

Man vil meget hurtigt finde ud af, om hvide eller mørke vinduer klæder huset, om Dannebrogsvinduer passer osv.  Så kan man gemme fotos af mulighederne og kigge på dem nogle dage til nogle føles ’rigtigere’ end andre og så købe sine nye vinduer. En betydelig udgift, som helst ikke skal gøres om igen.

Uanset hvor man vælger at købe sine vinduer, skal man lige en tur forbi et prøverum, før man køber, med mindre man er sikker på, de nye skal være magen til de gamle.

IMG_7020
Nye træ/alu vinduer med 3 lag glas. Sprosserne er pynt, så alle 3 lag glas er hele og dermed maksimalt isolerende.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til anonymiseret statistik mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk