Nemme solcelleanlæg

IMG_2579

Det er muligt at have et solcelleanlæg uden hverken en stor investering eller opkobling til elnettet. Der findes en del små anlæg, som blæser varm luft ind, når solen skinner (ofte behøver den kun skinne svagt, før anlægget virker), og de kan være en udmærket kilde til mere tør luft i boligen eller sommerhuset – specielt om vinteren.

 

Bedst til store eller forbundne rum

Man får mest udbytte af anlægget, hvis det kan placeres, så det dækker et stort areal, dvs. hvis man har en stor stue, skal det sidde monteret direkte på væggen til stuen. Det er ofte let nok – stuer vender som regel mod syd. I huse med mange små rum, vil nytten være begrænset.

De kan høres – det er jo en ventilator – det kan så opfattes som lyden af gratis varme og frisk luft – men man skal indstille sig på, at anlægget giver lyd fra sig, og da det placeres bedst i husets største rum – stuen – vil man som regel opholde sig i nærheden. Lyden svarer nogenlunde til en bordventilator.

Monteringen er ukompliceret – et hul, et par beslag, en ledning…

IMG_7092IMG_7097

 

Mere udluftning end varme

Man skal ikke forvente besparelser på varmeregningen, så vidt jeg kan skønne efter at have haft sådan et anlæg i nogle år. (Det er generelt næsten umuligt at vurdere besparelser på varme, når vintre er så forskellige, som de er – og hvis man oven i – som jeg – også ændrer på vinduer, termostater osv.)  Men – man får frisk luft ind i huset, som allerede er opvarmet, og det er en kæmpe fordel sammenlignet med at skulle åbne vinduer om vinteren for at få luftet ud. Det er også tør luft, når den kommer ind, og det kan godt mærkes i et gammelt hus. Der lugter simpelthen bedre om vinteren, og de sårbare indre mure, som i 100 år gamle huse, også står med jordkontakt og bliver fugtige, har det betydeligt bedre.

De kan muligvis også holde et sommerhus lige akkurat over den kritiske fugtgrænse i vinterhalvåret, så man sparer på en ellers kostbar elopvarmning, men jeg har ikke set det dokumenteret.

 

Nul driftsomkostninger

Den primære effekt er meget mere frisk luft uden træk og kulde i vinterhalvåret, og det er i sig selv prisen på omkring 10.000 kr. værd. Der er ingen driftsudgifter – anlægget sidder direkte på væggen og blæser ind, og da solen både varmer luften op og sørger for strøm til anlægget, så koster det ikke en krone, når først det sidder der. Og det ser ikke ud af meget på væggen.

IMG_2582

Den er 17 cm og kan skrues, så den lukker. Det er nødvendigt nogle få gange om året, hvor en kraftig vind i en uheldig retning kan blæse ind, og så lukker man systemet og skruer tæt. Når vinden så har lagt sig, kan man lukke op igen.

 

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til anonymiseret statistik mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk