Nye vinduer

Valg af vinduer – udseende

Når man har valgt, hvordan vinduerne skal se ud, skal man bl.a. forholde sig til, hvad de skal kunne i forhold til isolering. Der er forskel på behovene, alt efter om vinduerne sidder udsat eller ej – og hvad der er ‘udsat’ kan også variere fra hus til hus. Nordsiden vil aldrig få så meget sollys som de øvrige sider af huset. Mod syd skal vinduerne holde til voldsom lyspåvirkning – mod øst og vest mindre, men der kan også være andre forhold – om der er læ og skygge fra træer osv.

Jeg har i mit hus valgt 3-lags glas mod øst, for der kommer de koldeste vinde fra om vinteren. Der har jeg også valgt aluminiums-komposit vinduer, som nu heldigvis er tredje generation og derfor meget effektive – også i rammerne. Hvis jeg måler på væg, ramme og glas, er glasset faktisk 1 grad varmere end væg og ramme, som har samme temperatur. Altså må det siges at være meget effektive vinduer.

Mod nord har jeg almindelige 2-lags og i almindelige malede trærammer i stueetagen, hvor de ikke bliver udsat for helt så meget vejr her som mod øst, og hvor de iøvrigt er lette at male eller udskifte. I nordgavlen på førstesalen er også valgt aluminium-kompsit – så skal jeg ikke kravle rundt på udhustaget og male vindue.

Mod syd har jeg kun et vindue på førstesalen, som efterhånden er aldrende, men det er i malet mahogni, så det har lang levetid. Efterfølgeren bliver også alu-komposit. Mod vest er der 2-lags malede mahognivinduer (A mærket lavenergi termo med U-værdi 1,1), da de er lette at komme til, og der er læ fra træer, dvs. de skal ikke stå imod helt så meget vejr som mod øst.

Udskiftningen af vinduer er sket løbende – det er dyrt – men det er best at skifte vinduer i samme facade eller rum samtidigt. Derfor fik jeg også de 4 vinduer i stuen mod vejen skiftet på én gang.

 

Energiglas

Sprosserne på mine vinduer er limet på, så glaslagene er ubrudte, og det giver den bedste isolering. Det betyder selvfølgelig, at de ikke åbner en rude ad gangen, så det kan se lidt forkert ud, når de står åbne, men jeg vil hellere have max isolering og iøvrigt også mere indbrudssikre vinduer, end vinduer med ‘ægte’ sprosser.

Jeg fik 3 tilbud på vinduer til stuen, og det var muligheden for 3-lags alu, som bestemte leverandøren efter at have læst energioplysninger som disse:

Jeg hæftede mig ved, at der faktisk var tal med + foran, og det blev valget. Jeg var unægtelig skeptisk, om det holdt i virkeligheden – men det gør det faktisk.

Man kan som regel vælge farven på metallet mellem glassene, og der har jeg valgt sort. Det er en smuk kontrast til træet, og vigtigere – sort reflekterer ikke solen, som fx blankt metal gør. Det har jeg i en lidt ældre terrassedør, hvor det kan være virkelig generende, når solen står lavt og lyser skråt ind. Samme lysforhold gælder i den østvendte stue – der står solen nødevndigvis også lavt og skråt over det meste af året.

 

Du skal være hjemme

Mit hus er gammelt – fra 1912 – så der er ingen rette linjer her, og at sætte vinduer i i lod er umuligt, og hullerne er også ret uens. Mit krav til tømreren var derfor ret enkelt, ‘de skal sættes i, så de er ens og så lodrette som muligt. Men ens er det vigtigste ord her.’ Der valgte jeg beklageligvis ikke at være hjemme hele tiden, så jeg fik sat 4 vinduer i, hvor de 3 hældte til den ene side, og det fjerde modsat. Jeg måtte høre på en absurd masse vrøvl, nægtelse af at rette det til at svare til min meget præcise ordre, og måtte en tur igennem en klageinstans, før det blev rettet, så alle fire vinduer sidder ens. Desværre en erfaring, jeg må give videre – nogle gange er man nødt til at stirre håndværkerne i nakken hele tiden, for at få det, man har bedt om.  Og – du skal være der til at tage billeder – hele tiden. (Og så er det iøvrigt sjovt at følge arbejdet uanset hvad).

Jeg valgte at få dem sat i ‘på gammeldags’ – netop pga. de skæve huller, hvor afstanden mellem vindue og mur varierer ret meget, og det derfor er lidt af en kunst at fuge. Det blev gjort til UG og passer til huset.

 

Pas på isoleringen

Jeg fik flere år før lavet hulmursisolering, da der er plads til det, og den gamle isolering var blevet til støv i bunden af hulmuren. Der valgte jeg at få sprøjtet med rockwool, da huset er gammelt og står på syldsten, dsv. der er ikke ordentlig isolering fra jorden, så der kan trænge fugt op (og det gør der). Jeg valgte også den løsning, fordi jeg vidste, at der skulle skiftes vinduer indenfor overskuelig tid, og der ville jeg være sikker på, at der ikke stod kaskader af isolering ud, når man pillede vinduesrammerne af. Det blev som forventet heller ikke et problem – isoleringen blev pænt i muren, mens der blev skiftet vinduer. Hvis man får hulmursisoleret – og det er en billig og effektiv energiløsning til et gammelt hus – skal man huske at tænke i de baner – oven i at vurdere i forhold til fugt.

Farver inde og ude

Mine gamle vinduer var blå – lyseblå udvendigt og mørkeblå indvendigt. De nye havde færre muligheder pga. alurammerne, så jeg valgte en antracitgrå udvendigt, da jeg ikke er vild med hvide vinduer, og det så grimt ud, da jeg bruge ‘prøverummet’. Indvendigt valgte jeg naturfarvede, dvs. ikke malede men med en halvmat klar lak. Det gav et hulens besvær med vinduesfabrikken, som først pure nægtede, men jeg insisterede, og så var det ‘på eget ansvar’ i forhold til blondering og ikke mindst, at man kan se samlingerne på de mange stykker træ, vinduer er lavet af, som ikke har årer, der passer sammen. Hvortil jeg blot kunne svare ‘det ved jeg godt’.

Jeg er glad for, at jeg valgte naturfarvet træ indvendigt – det giver en fin, varm glød, og det er helt korrekt, at man kan se samlingerne, og at vinduerne er lavet af flere stykker træ, men det gør ikke noget. De er som forventet blevet lidt varmere/gyldnere i farven, altså ‘blonderet’ men jævnt og ens. (Hvis man sammenligner herover og -under, skal der lige tages højde for, at billedet over er taget udenfor i dagslys og det under indenfor i blitz (pga. modlyset fra vinduet selv).)

Vinduespladerne er også af lakeret træ – og der kan man se blonderingen, dvs. man kan se, hvor tingene har stået, når man flytter dem – præcis som i en reol eller på et bord med en lakeret overflade. Man skal være obs på, at træet er meget blødt, og at det er mere tydeligt, når det ikke har en hård, malet overflade.

Vinduerne har det fint både udvendigt og indvendigt efter 5 år.

 

Dokumentation

Tag billeder, tag billeder, tag billeder. Først inden der skiftes noget som helst, så du kan huske, hvordan det hele så ud, hvordan det sad, hvordan mur og tapet osv. så ud.

Tag billeder undervejs – stabler af billeder. Af alt – inde, ude, mens vinduerne står på pallen, mens de sættes i, når de er sat i…. man kan simpelthen ikke tage for mange. Hvis der er noget med noget, vil dine fotos fungere som dokumentation, og det er meget lettere at forklare fabrikken, at hakket i sprossen er deres problem, fordi der er taget billede af det, mens vinduet stadig stod i krympeplast på pallen, og det derfor er udelukket, det er din skyld. Jeg fik fx brug for at dokumentere, at et hak ikke var lavet med en støveklud, da det var fabrikkens opfattelse.

Du skal hellere ikke diskutere med håndværkere, hvem der måtte have lavet et hak i et eller andet – der er før og efter fotos (som måske også viser dig, at det hak hele tiden har været der, du har bare ikke lagt mærke til det).

Hvis du senere skal have skiftet vinduerne, repareret muren, tapetseret om, ændret vinduesplader – så ved du, præcis hvordan der ser ud i muren rundt om vinduerne, og det er lettere at sikre sig, at det ikke sker skader.

Det er info, du højst sandsynligt får brug for – og hvis du sælger huset, vil køber også være glad for dokumentationen, som kan sikre, de ikke senere kommer til at lave ravage i noget, hvor det kunne have været undgået med et foto.

 

Vinduer i faste rammer

Jeg fik også skiftet vindue i gangen samtidigt med i stuen, hvor det nye vindue ikke kan åbnes (og ikke har sprosser). Det betyder bl.a., at man ikke kan sætte skruerne i karmen, så det er usynligt (man kan jo ikke åbne vinduet for at sætte skruer i), så der skal man være klar over, at de kan ses – jeg fik fine dupper på, og jeg synes det er pænt. Der valgte jeg også at bevare træets egen farve indvendigt.

 

Vær forsigtig

Gamle huse er ofte bygget, så vinduesrammerne er håndlavet og samtidigt med muren. Det betyder, at der ikke nødvendigvis er en overligger, og at muren kan synke, hvis man tager det gamle vindue ud. Det kan ses tydeligt her i gavlen, hvor der lige måtte en murer forbi efterfølgende for at lappe. Skaden er ikke alvorligt – her – og det nye aluvindue, er stærkt nok. Men det kan give strukturelle problemer, hvis man ikke er meget varsom. Heldigvis var buerne over stuevinduerne meget stabile, så der kom ingen problemer ved at pille alle 4 vinduer ud samtidigt.

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til anonymiseret statistik mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk