Bliv venner med dit byggemarked

… Eller retter dem alle sammen.

Som nybagt husejer kan du hurtigt blive et kendt ansigt i dit lokale byggemarked, og det kan blive en positiv oplevelse. Du har sikkert mere end ét i nærheden (indenfor 10-20 min kørsel), og du kan bruge dem forskelligt.

Allerførst være opmærksom på, at ’discount’ ikke nødvendigvis er det, og at påstande om billigst ikke altid holder.

Byggemarkeder er forskellige – ikke bare fra kæde til kæde, men også ofte fra by til by. Der er forskellig leder og forskellige medarbejdere, og de kan sagtens gøre forskellen, om du foretrækker det ene fremfor det andet. Snak med dem, når du køber noget – de er der for at du kan spørge, og som regel får man faktisk meget brugbare svar.

Når du køber elektrisk værktøj, motorplæneklipper osv. for første gang, så få en grundig vejledning i både hvordan du bruger maskinen men også vedligeholder. Ingen er født med kørekort til slagbor, så det er helt naturligt at spørge sig for, når man skal dels vælge rigtigt og dels kunne bruge værktøjet rigtigt. Det sidste er meget væsentligt, for man kommer let til skade med værktøj, man bruger forkert. Ingen forventer, du er verdensmester i motorklipper, hvis dit udeareal de seneste 10 år har bestået af 2 kvm altan.

Jeg har personligt mest brugt XL Byg – som er nærmest – og Silvan, som er næstnærmest (der er kommet flere siden, men man er jo vanedyr), og der har jeg begge steder fået god og grundig vejledning om både materialer, maskiner og hjælp til løsninger med nye dimser til gamle installationer. Jeg har fået savet brædder og lister i de rigtige længder, fået mere maling i samme farve (der er virkelig sket noget på den front de senste 16 år – nu behøver man ikke længere have nummeret med), og det er generelt en meget positiv oplevelse at gå ned og bare spørge. ’Jeg skal have lavet sådan og sådan – hvad skal jeg bruge til det?’ Og så er det helt ok at være totalt grøn og ikke kende forskel på en bit og en rawplug – det kommer du til, hvis du spørger nok.

Man kan sagtens købe diverse isenkram i supermarkeder på ugens tilbud, men hvis man er førstegangskøber af boremaskine, slibemaskine osv., så køb det i et byggemarked, hvor du kan stille alle de ’dumme’ spørgsmål og få vist helt konkret på den maskine, du skal have med hjem, hvordan man sætter en bit i, stiller om til at dreje den ene og den anden vej osv.

Mange af de forbrugsvarer, man kan købe billigt, kan også vise sig at blive meget dyre. Meget billigt malertape er ikke til at få af, billige bor og skruer knækker, og man kommer i det hele taget let til at bruge noget forkert. Det koster en hulens masse bøvl bagefter – eller skader på en selv eller huset, så – i hvert fald ind til du er ’verdensmester’ – brug dit byggemarked og få den hjælp, de kan give dig. Det er guld værd i forhold til et godt resultat.

 

Vælg værktøj efter kroppen

Det mener jeg helt konkret, for vi har meget forskellige højde, styrke i armene, størrelse hænder osv., og man skal kunne bruge sit værktøj rigtigt, hvis man ikke skal komme til skade. Det betyder, man skal tage det i hånden, før man køber det, og det betyder, der er nogle ting, man måske helt skal holde sig fra. Der er ingen, der kommer til at møde mig iført motorsav af den simple grund, jeg ikke har armkræfterne til det, og så vil det være vildt farligt at bruge den. Nogle ting fås i mindre størrelser, men det betyder nogle gange og så mindre power, så de reelt ikke kan klare jobbet, lettere sætter sig fast, eller man tror man kan klare det, hvor man reelt ikke kan.

 

Opbevar dit værktøj rigtigt

Først – skab orden. Hav et system i, hvad der er hvor, så du kan finde det hurtigt, og det ligger eller hænger, som det har bedst af. Hav sorteringsæsker til bits og plugs osv, og sørg for at bor bliver lagt tilbage hvor de kom fra, så du kan se størrelsen. Der er en vis tilfredsstillelse i at indrette sit værksted og se, der er styr på det, men der er en endnu større tilfredsstillelse i at kunne finde tingene med det samme til sit weekendprojekt i stedet for at spilde den halve lørdag på at lede efter et 4 mm murbor og ende med at stå med et, som har tykkelsen, men som man ikke aner om kan klare en mur, fordi det ligger løst.

De skal ligge tørt. Det kan være, du har en stor garage, men hvis den bliver fugtig om vinteren, så kan redskaber og værktøj ikke være der, for så vil det ruste og blive ødelagt.

Pas på tingene. Hold dem smurte, skarpe osv., så de fungerer korrekt.

 

Giv dig tid

Brug tid på at tænke dig om og planlægge dit gør-det-selv projekt. Find materialer og værktøj og læs evt. vejledninger og tænk så hele processen igennem, så du ved, du har det hele klar. Det lyder måske lidt ’højtideligt’, men på et tidspunkt ender du med at stå med et eller andet, du skal holde i eller klemme sammen eller noget, samtidigt med at du rækker ud efter noget værktøj, som så skal ligge i armslængde, ellers falder det fra hinanden. Det kan gælde alt fra at samle et Ikea-møbel til at montere et vindue, så det kan altså betale sig at tænke først, planlægge og have tingene klar.

(Og med hensyn til Ikea møbler, så vær sikker på, du skal bruge mere end den umbrakonøgle, som følger med. Jeg kan ikke huske møbler, hvor jeg ikke også skulle bruge min. en stjerneskruetrækker).

 

Anduin

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til anonymiseret statistik mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk