Klog af (vand)skade

Som husejer er der visse ting man frygter, og nogle af dem har man så forsikret sig imod. Det sker f.eks. at man en morgen kommer ud til sin indkørsel og møder en vandpyt, selvom det slet ikke har regnet

Og når man kigger nærmere efter, er der sådan et sødt lille kildespring, og man behøver ikke gå ind og kigge på en tegning for at vide, at dernede ligger et vandrør…. med hul i…

Og så kan man ellers gå på jagt efter stophanen, med mindre man ved, hvor den er, og det skal man helst vide, for den kan gemme sig de særeste steder – især på ældre ejendomme. Der skal lukkes for vandet, før man kan gøre mere.

Og efter et par opkald til VVS-mesteren og forsikringsselskabet, håber man så på, at man kan nøjes med et lille hul og et par dages besvær

Hvorefter man som ejer af meget gamle vandrør, der har været huller i længe

bliver klogere og terrassen ligesom mindre

Heldigvis er det sådan, at selvom man skal have skiftet rør under hele sin terrasse, behøver man ikke grave alt op. Det er muligt at skylde hul igennem under fliserne

Og man bliver meget lettet, når man  ser spidsen igennem

For hvis skaden er gammel og bare har været længe om at blive synlig, kan jorden være gennemvåd, og det bliver meget svært at komme igennem, fordi jorden simpelthen klistrer som risengrød. Her går det – og boret kan gå helt igennem

Så man kan trække rørene med hinanden og komme under et stort stykke med sine fliser i behold. Det er også et kritisk øjeblik – med så våd jord som her, er risikoen stor for at trækket ikke holder, og mudderet klapper sammen, så der kun er vejen ned gennem fliserne tilbage.

Under sådan en omfattende affære bliver det nødvendigt at føre vand ind midlertidigt

men så kan man jo bruge hullet til en ny udendørs vandhane bagefter.

De bløde rør bliver indkapslet

så de holder bedre, når man stamper sand omkring og murer ved soklen, hvor man så omsider ikke længere kan se solen skinne ind under muren

Og efter et par uger med en ikke specielt brugbar terrasse, ligner den sig selv igen, og man kan faktisk ikke se, der har været fjernet fliser. Og med dygtige håndværkere kan man stadig efter ¾ år, sol, regn og frost stadig ikke se det.

og den midlertidige vandindføring er blevet til en udendørs hane, så man kan vande sit drivhus.

Hvis man får en helt ny have eller vil foretage ændringer, er det en god ide at sikre sig, at mindre maskiner kan komme rundt over alt uden at man – når uheldet melder sig – er nødt til også at grave sit yndlingsbed op eller fælde et træ, der har været 40 år om at blive smukt. Så hellere sørge for, at en flisegang eller afstand mellem træer og garage o.l. lige akkurat muliggør at man kan komme til med en maskine.
Det kan betale sig løbende at løfte låget på vandmåleren og kigge på det lille sorte hjul

for hvis det drejer, uden at man har åbnet en hane eller skyller i toilettet, er der en risiko for, at der er et brud et sted. Og så kigger man efter mange gange om dagen for at tjekke, om den bliver ved. Hvis den gør, så er det spørgsmål om at gå huset igennem – hvor rørene går – om der er fugt i soklen eller i betongulvet, måske saltudtræk som er et sikkert tegn på, at der er fugt

Og ellers må man gå på opdagelse i haven for at se, om der er mistænkeligt fugtigt eller en lille sø eller kildespring et sted mellem stikledningens indgang til ejendommen og måleren i huset.

Hvis man ikke ved, hvor rørene går, kan man henvende sig på teknisk forvaltning, for de har ofte en tegning over grunden, hvor rørene er afmærket. Når man køber hus, er det også en god ide at spørge, om der findes tegninger eller bede sælger om at vise, hvor kendte rør, telefon- og elkabler går og selv tegne en skitse af det, så man ikke glemmer det. Få altid vist, hvor stophanen er – man får uvægerligt brug for den viden en dag. Og når man så har haft gravet og med sikkerhed ved, hvor rør og stikledninger findes

Så skal de tegnes ind på en tegning over grunden (som ikke behøver at være et stort kunstværk) og gemmes sammen med fotos, som også viser dybden, f.eks. sammen med forsikringspolicer osv., så man ved, hvor man skal lede, når skaden sker, og det gør den en dag. Det er også en fordel at kunne give præcise oplysninger videre til en evt. ny køber senere, som så vil føle sig mere tryg, fordi det bliver en handel med lidt færre ubekendte end ellers.

Sammen med tegninger og policer er det også en god ide at føre logbog over alle reparationer og hvornår man f.eks. har givet garage eller gavl træbeskyttelse osv., så man kan holde øje med, hvornår det er på tide at male igen eller i hvert fald tjekke, om vinduer, døre osv. trænger til en kærlig hånd eller måske en udskiftning. Sådan en liste er også en fordel ved et salg, da køber også her er bedre orienteret og kan have tillid til, at huset er vedligeholdt.

 

Anduin

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til anonymiseret statistik mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk