Kunsten at kalke

Kalk er ikke bare kalk – og finheden betyder alt for, hvor længe kalken holder

 

Hvis man overvejer at kalke sit hus, kan de betale sig at lytte til en ekspert, som Rasmus Kjøng Jørgensen fra Skandinavisk Jurakalk, som bl.a. har gæstet Frilandsmuseet på Håndværkerdagene.

 

Årgangskalk

Kalk skal læskes, før den kan bruges, og det er en voldsom affære med røg og damp og en voldsom varmeudvikling. Og så tror man jo, den læskede kalk er klar til brug, men det er en sandhed med modifikationer. Kalk skal nemlig helst være ‘årgangskalk’ – jo længere den har ligget – jo mere fin bliver den i kornene, og jo længere holder den på væggen.

Matematikken er enkel – brug den straks, og kalkningen holder et år – lad den stå i 5 år – og du kan vente med at kalke igen i 5 år.

Det, der sker med kalken, er at kornene bliver finere, jo længere kalken for lov at stå. Det betyder, at når det  regner på den kalkede væg, løber vandet lettere væk, hvis væggen er glat – og det er den med den finkornede kalk. Hvis derimod væggen er ru – som med nylæsket kalk, så bliver dråberne hængende, og fugten kan lettere trænge ind, og væggen skal kalkes oftere.

Fugtigt vejr er kalkevejr

Har man en kalket væg, der skaller af, skal man slå kalken af, og kalke forfra. Kalklagene bliver tykkere efterhånden, og dermed bliver de også tungere, så til sidst falder kalken af – trukket af væggen af sin egen vægt. Og så er det på tide at slå den af og starte på en frisk.

Det siges, man skal kalke før Skt. Hans, men det er en skrøne. Man kan slå gammel kalk af – men det er faktisk bedst at kalke om efteråret, for kalken skal være længst muligt om at tørre, og efterårsdage med fugt i luften, er perfekte til at kalke i. Ingen høj sol men derimod høj luftfugtighed giver gode resultater. Bruger man oven i købet en god ‘årgangskalk’, så holder resultatet smukt og længe. Det er så ikke noget, man kan købe nede i byggemarkedet ; det kræver en tur til Store Heddinge.

 

Anduin

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til anonymiseret statistik mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk