Åh, at have et værksted

Et hus – især på landet – er enhver handyman/woman’s drøm. Der er simpelthen altid noget at tage sig til, hvis man har lyst. Det er jo ens eget, så der er ingen at bede om lov, hvis man vil skifte tapeter, gulve, lofter, køkken osv. – så det er bare om at indrette sig efter behov.

Det betyder jo så, at man kan få et meget nært forhold til sit byggemarked og en ganske anselig samling elektrificeret værktøj.

Før du køber dig fattig i tilbudsværktøj, så tag en dyb indånding og tænk over, hvad du har brug for. Og køb så noget kvalitet. Der er ikke noget, der er så irriterende – eller så farligt – som dårligt værktøj, uanset om det er stemmejern eller skruemaskiner. Jeg har købt for meget af det gennemårene, og f.eks. mht. boremaskine vender jeg næsten altid tilbage til min ældgamle Bosch, som jeg fik i flytte-hjemmefra gave i 1978. Den har ledning og gammeldags bor osv. der skal skrues på med en dims, der kan blive væk, men den virker uden at blive slatten. Jeg var så heldig at have en sløjdlærer til far, som forsynede mig med en værktøjskasse – også selvom jeg bare skulle flytte i Ungbo – og jeg har indholdet og kassen endnu. Det er kvalitet, og jeg har passet på det. En skruetrækker går ikke i stykker, med mindre man mishandler den.

Værktøj skal vedligeholdes. Det skal holdes tørt, meget skal slibes, og det skal i det hele taget passes på og holdes uden for rækkevide af børn. Man kan sagtens få ledningsfri skruemaskiner, der er stærke nok, men de koster. Værktøj er et af de områder, hvor der er sammenhæng mellem pris og kvalitet, og meget af det, man kan få i supermarkedet er egentlig ikke godt nok. Men det er dæleme svært at holde nallerne fra en ny slibemus og lige en ekstra pakke rawplugs. Man ved jo aldrig, hvad man lige kommer til at stå å mangle. I det mindste bliver man ikke fed af impulskøb af værktøj.

Hvis du har et udhus, der er indrettet eller kan gøres til et værkste, så gør det. Det er rart at have et sted, hvor tingene er samlet, de kan opbevares korrekt, der er plads til helst både et arbejdsbord og en høvlebænk med fast skruetvinge, og man får simpelthen brug for at have sted at stille malerdåser og tapetruller og isenkram af enhver art, uden det får fugt. Bagenden af garagen er sjældent et godt sted. Hvis der ikke er et udhus eller en sidebygning, så køb hellere et haveskur-kit og brug det til værksted.

Hold orden på værkstedet – du får brug for at finde dine bits og opladere og skruetrækkere igen og igen og igen, og så er det smart at de ligger der, hvor du forventer det – på sin plads.

Gennemgå min. En gang om året for rustne dåser, muggen maling, fugtpletter, rust osv. som kan fortælle dig, der er noget, du skal tjekke op på.

Hvis du har olietank i værkstedet, så hold også øje med den. De holder meget længe men ikke evigt.

Hvis det er i et muret hus og dermed frostfrit (bortset fra ekstremer), kan man også have sin kummefryser stående der.

 

Anduin

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies til anonymiseret statistik mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk